![Forum Historia Wielunia Strona Główna]( http://i18.photobucket.com/albums/b141/kelek/Wielun/Baner1.jpg) |
Historia Wielunia Pierwsze i jedyne na świecie forum poświęcone przeszłości Wielunia i okolic.
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Ana
Rajca
Dołączył: 22 Wrz 2006
Posty: 270
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 2 razy Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: Wto 18:44, 28 Lis 2006 Temat postu: Smakołyki wieluńskie....najlepsze w świecie |
|
|
Wspominam z dzieciństwa ciasteczka anyżki. Pamiętałam zawsze ich smak.... Gdziekolwiek mieszkałam...Nigdzie w Polsce nie pieką anyżków. Przez jakiś czas nie było ich też w Wieluniu. Wtedy piekłam sama. Od jakiegoś czasu już są, ale mam wrażenie, że można je kupić tylko w jednym sklepie.
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
![](http://picsrv.fora.pl/subSilver/images/spacer.gif) |
|
![](http://picsrv.fora.pl/subSilver/images/spacer.gif) |
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Grzegorz Nowak (W)
v-ce Burmistrz
Dołączył: 19 Lut 2006
Posty: 378
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 7 razy Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: Wieluń, a jakże :)
|
Wysłany: Czw 12:02, 30 Lis 2006 Temat postu: |
|
|
cukiernia u Jarka na ul. Narutowicza - zawsze jak ktoś spoza Wielunia mnie odwiedza staram sie go tam zaprosić !
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
![](http://picsrv.fora.pl/subSilver/images/spacer.gif) |
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
PJP
Cechmistrz
Dołączył: 23 Mar 2006
Posty: 152
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 1 raz Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: Wieluń
|
Wysłany: Pią 22:52, 01 Gru 2006 Temat postu: |
|
|
Domowa kuchnia była u nas zdominowana przysmakami znanymi bardziej Mickiewiczowi i Kościuszce i być może dlatego trudno być mi tu autorytetem. Co moją mamę najbardziej zaintrygowało, jeśli chodzi o "przysmaki wieluńskie"? Ojciec często jej wspominał, jak w czasie niemieckiej okupacji smakowała
KISZKÓWKA
znana ponoć jeszcze w okresie międzywojennym przez wieluńską biedotę. W końcu, zamierzając zrobić Ojcu niespodziankę, nie wytrzymała i spytała swoją teściową:
Brało się wiadro i szło do masarni, gdzie za grosze, a może nawet za darmo, napełniano wiadro wodą, w której gotowała się kiszka (był to, krótko mówiąc, odpad poprodukcyjny: tłusta woda o posmaku i zapachu kiszki). Woda ta stanowiła podstawę ("bulion") do ugotowania zupy, najczęściej czegoś w rodzaju kartoflanki.
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
![](http://picsrv.fora.pl/subSilver/images/spacer.gif) |
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Blink
Przejazdem
Dołączył: 06 Gru 2006
Posty: 10
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5
|
Wysłany: Sob 23:20, 09 Gru 2006 Temat postu: |
|
|
Guma balonowa Donald z PEWEXu na Sieradzkiej. Lody włoskie z Kaliskiej. Pamietam tez jak przy jakiejs rodzinnej niezapowiedzianej wizycie rodzinnej w knajpie na Rózanej ojciec w wujkiem zamowili 10 pięćdziesiątek i zlewali je do flaszki zeby zabrac ja do domu Ach te kartki na wszystko. A smak robionego wlasnorecznie przez moja bacie masła - niezapomniany.
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
![](http://picsrv.fora.pl/subSilver/images/spacer.gif) |
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
PJP
Cechmistrz
Dołączył: 23 Mar 2006
Posty: 152
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 1 raz Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: Wieluń
|
Wysłany: Sob 23:40, 09 Gru 2006 Temat postu: |
|
|
Dla mnie "wieluńskim smakiem" pozostaną na zawsze:
1. chrupiące rogaliki "od Lankiewicza";
2. i równie stamtąd (choć niekoniecznie): drożdżowe bułki, takie kwadratowe, z kruszonką.
I co dobrze pamiętam, to może nie smak, ale ten zapach świeżego chleba w tejże piekarni, zaraz przed 19:00, kiedy ją otwierali.
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
![](http://picsrv.fora.pl/subSilver/images/spacer.gif) |
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
wieluniak
Z przedmieścia
Dołączył: 11 Lis 2006
Posty: 36
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 2 razy Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: z miasta Wieluń
|
Wysłany: Pon 0:11, 11 Gru 2006 Temat postu: |
|
|
tak tak ten chleb pamiętam jak do domu donosiłem równiuteńko obrobiony na obkoło ze skórki no i późniejsz3e nieprzyjemności od mamy z tego powodu
Chleb był od Lankiewicza lub troszkę dalej od Piotrowicza.Dobre też były lody gałkowe (1,20 kulka)na waflu w róży (kubki pokazału się później)A kto pamięta bar mleczny i ten zapach przypalonego mleka
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
![](http://picsrv.fora.pl/subSilver/images/spacer.gif) |
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Ana
Rajca
Dołączył: 22 Wrz 2006
Posty: 270
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 2 razy Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: Śro 22:10, 13 Gru 2006 Temat postu: |
|
|
PJP wspominasz kwadratowe bułki....pamiętam je doskonale...były znacznie wyższe niż dzisiejsze - świeżutkie smakowały wybornie.
Opowiadał mi ktoś zdarzenie, które miało miejsce w sklepie mięsnym przy 15 grudnia, ale nie wiem, w którym to było roku. Otóż w "masarni" w stała "ciżba ludzka" w oczekiwaniu na towar. Przywieźli....uff. I wtedy jakaś elegancka urzędniczka zaczęła się przedzierać przez tłum z komentarzem:
- Ja tylko chciałam 10 deko szynki na drugie śniadanie.
Tłumem zatrzęsło z oburzenia. Wyobrażacie sobie zapewne jak mogli zareagować ludzie stojący od wielu godzin. Paniusia została po prostu usunięta ze sklepu.
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
![](http://picsrv.fora.pl/subSilver/images/spacer.gif) |
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
mex92
Mieszczanin
Dołączył: 30 Paź 2006
Posty: 99
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 1 raz Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: Wieluń
|
Wysłany: Czw 14:11, 01 Lut 2007 Temat postu: |
|
|
Podawajmy nasze potrawy regionalne. Najlepiej z przepisem:)
Niewiem czy to jest regionalne ale moj tata czasami to jada
chleb(niekoniecznie najswieższy) porozrywany na kawaleczki, do tego troche smalcu ze skwarkami i zalane to wszystko wrzątkiem.
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
![](http://picsrv.fora.pl/subSilver/images/spacer.gif) |
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Ana
Rajca
Dołączył: 22 Wrz 2006
Posty: 270
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 2 razy Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: Czw 21:56, 01 Lut 2007 Temat postu: |
|
|
mex92 - potwierdzam, że jest to regionalna potrawa. Moja babcia nazywała ją SNELKA i od czasu do czasu ją sobie robiła. Niestety, młodsze pokolenie nie rozsmakowało się w snelce.
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
![](http://picsrv.fora.pl/subSilver/images/spacer.gif) |
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
mex92
Mieszczanin
Dołączył: 30 Paź 2006
Posty: 99
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 1 raz Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: Wieluń
|
Wysłany: Czw 22:06, 01 Lut 2007 Temat postu: |
|
|
U mnie w domu też się tak mawia na to. Czasami to jadam. Jak niema pomysłu na sniadanko albo kolacje to to się nadaje.
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
![](http://picsrv.fora.pl/subSilver/images/spacer.gif) |
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Ana
Rajca
Dołączył: 22 Wrz 2006
Posty: 270
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 2 razy Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: Czw 22:11, 01 Lut 2007 Temat postu: |
|
|
Babcia robiła też gomułki. Były to takie spłaszczone krążki wykonane z twarogu z różnymi dodatkami - wśród nich na pewno znajdował się koper. Te gomułki suszyły się długo w otwartym piekarniku. Smakowały wybornie.
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
![](http://picsrv.fora.pl/subSilver/images/spacer.gif) |
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Joker
Mieszczanin
Dołączył: 14 Paź 2007
Posty: 92
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: Wieluń
|
Wysłany: Wto 9:32, 23 Paź 2007 Temat postu: |
|
|
A wiecie co to leberka?
To dzisiejsza pasztetowa. To chyba nazwa lokalna.
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
![](http://picsrv.fora.pl/subSilver/images/spacer.gif) |
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Ak
Mieszczanin
Dołączył: 17 Lip 2007
Posty: 98
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 2 razy Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: z daleka
|
Wysłany: Wto 16:57, 23 Paź 2007 Temat postu: |
|
|
"leberka" jest - byla - popularna w lodzkim i poznanskim -
w wielunskie dotarla byc moze ze Slaska - z niemieckiego od "Leberwurst" albo pamiatka po starowiernych "lejberwuszt".
O ile sobie przypominam uzywano rowiez okreslenia "watrobianka"....
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
![](http://picsrv.fora.pl/subSilver/images/spacer.gif) |
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Joker
Mieszczanin
Dołączył: 14 Paź 2007
Posty: 92
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: Wieluń
|
Wysłany: Wto 10:38, 12 Sie 2008 Temat postu: |
|
|
Danie wieluńskie?
Snelka; Woda + pokrojony w kostkę chleb + odrobina tłuszczu /smalcu/.
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
![](http://picsrv.fora.pl/subSilver/images/spacer.gif) |
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Leonidas
Z przedmieścia
Dołączył: 10 Cze 2009
Posty: 40
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 3 razy Ostrzeżeń: 0/5
|
Wysłany: Wto 10:42, 16 Cze 2009 Temat postu: A wiecie co to leberka? |
|
|
Joker napisał: | A wiecie co to leberka?
To dzisiejsza pasztetowa. To chyba nazwa lokalna. |
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
![](http://picsrv.fora.pl/subSilver/images/spacer.gif) |
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach
|
fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
|